Arjen Knook | Atelierbreda

U bent hier

Arjen Knook

Arjen Knook

Beeldhouwer, en is één van de oprichters van Atelierbreda.

Arjen houdt van het ambachtelijke karakter van beeldhouwen met allerhande materialen, zoals, klei gips, brons en kunststoffen.

 

Op de kunstacademie St. Joost, Breda, specialiseerde hij zich onder andere in het beeldhouwen in steen. Een belangrijk onderdeel van beeldhouwen in steen, is het vinden van de juiste steen. 
Arjen reist hiervoor naar speciale plekken in Europa waarvan hij verwacht bepaalde soorten steen te kunnen vinden. 
Zo kwam hij jaren geleden ook in Italië, beroemd wegens het marmer, en ontstond het idee om hier vakantiecursussen beeldhouwen te gaan organiseren.

Andere opleidingen die Arjen sterk hebben gevormd zijn de MTS bouwkunde, waar hij veel over allerlei materialen leerde en stage liep bij een bedrijf dat restauratiebouw deed, waar hij zijn fascinatie voor natuursteen ontdekte. Eenmaal terechtgekomen op de kunstacademie wilde Arjen dus leren steen te bewerken. Jarenlang was hij in zijn vrije tijd bezig om vormen aan steen te geven. Na al die ervaring gaven de lessen bij een ambachtelijke beeldhouwer in steen in korte tijd goede resultaten en zo kwamen praktische ervaring en kunstenaarschap bij elkaar in deze bijzondere specialiteit.

 

Arjen als docent

heeft veel ervaring met lesgeven, als leraar op scholen en ook bij een projecten van vreemdelingendetentie waarin hij met een groep
 anderen lesgaf aan de opgesloten vreemdelingen. Hij heeft ook les gegeven in een jeugdgevangenis. 

Wat Arjen enorm aanspreekt in het lesgeven is het omgaan met mensen. Iedereen is anders, kijkt anders, interpreteert anders. Echt maatwerk dus. Hij ziet het als taak van een goede docent 
beeldende kunst om te zien welke techniek en vorm beter past bij wie en om leerlingen te helpen hier controle over te krijgen. 
Arjen leert om driedimensionaal te kijken en te werken. Dat lijkt logisch, maar de praktijk wijst uit dat mensen dat uit nature niet doen. Dat leerproces blijft fascinerend en daarnaast vindt hij het een enorme uitdaging om zijn studenten op een zo hoog mogelijk niveau te laten werken. Atelierbreda staat voor hoge kwaliteit van de beelden die worden gerealiseerd, dat kost moeite, maar maakt het die moeite ook waard.

 

Vrij werk en werk in opdracht,

naast het draaiende houden van Atelierbreda maakt Arjen ook werk in opdracht en vrij werk. 
Het werk in opdracht is veelzijdig en loopt uiteen van beeldhouwondersteuning, relatiegeschenken, grafmonumenten tot complete verzorging van de realisatie van beelden en exposities voor beeldend kunstenaars.

Opleiding

19951999 Academie St Joost, Breda, Sculptuur/monumentaal ontwerpen
19911995 MTS, Breda, bouwkunde
19901991 SISA, Antwerpen

Werk

2002 Atelierbreda