Pottenbakvakantie - Italië - Montelupo Fiorentino | Atelierbreda

U bent hier

Pottenbakvakantie - Italië - Montelupo Fiorentino

Docent: 

Cursus Pottenbakken in Montelupo Fiorentino​Italië - Zomer 2024

 

Zondag 25 augustus - Zaterdag 31 augustus 2024

Aan het einde van de Zomer 2024,  wordt het nieuwe creatieve seizoen 2024-2025 van Atelierbreda geopend met een cursus pottenbakken in het dorp Montelupo Fiorentino, Italië. We verblijven in huizen die verhuurd worden door de lokale bevolking. Je bent dus echt even een inwoner van Montelupo.

Zowel Beginners als gevorderden zijn van harte welkom! De groepsgrootte in deze cursus is maximaal 8 deelnemers de aanwijzingen zijn in het Nederlands.

 

Pottenbakken in Montelupo Fiorentino

Een typisch Toscaans dorpje dat ’berg van de wolf’ heet. Wolven zijn hier niet meer, maar wel een antiek centrum voor aardwerk. Het dorpje is een officiële ’Città della Ceramica’. In de renaissance was Montelupo één van de belangrijkste plekken in Italie en Europa voor de productie van artistiek aardewerk. Er staat nu nog een professionele aardewerk school, een interessant aardewerk museum en er zijn meerdere producenten die nog altijd de concurrentie van plastic en productie uit goedkopere landen het hoofd weten te bieden.

Tijdens het verblijf in Montelupo maken we gebruik van de luxe vakantie huizen welke door de Italianen aan ons verhuurd worden.

 

Dé plek dus voor een echte cursus pottenbakken!

 

De cursus

Alle cursisten werken aan een eigen draaischijf. De klei waarmee gewerkt wordt is een fijne chamotte klei. Tijdens deze cursus zal de docent zowel voor de gevorderde-, als voor de beginnende draaier een programma op maat verzorgen met veel uitdaging.

Je kan, vanwege de hoge concentratie aan werkmomenten, grote ontwikkelingen maken. 

Tijdens de cursus is er veel aandacht voor compositie, creativiteit en techniek! De gedraaide werkstukken worden op vrijdag besproken. De geselecteerde werkstukken worden biscuitgebakken en vervolgens naar Atelierbreda in Nederland gebracht, zodat je de werkstukken eventueel nog verder kunt bewerken of alleen ophalen in Breda.

Je krijgt van 9 tot 13u les, daarna kan je tot 17.15u vrij blijven werken, er is dan assistentie, om 17.30u sluit de werkruimte.

 

Montelupo heeft niet alleen een rijke geschiedenis wat betreft het pottenbakken. Uit opgravingen blijkt dat de Etrusken er eeuwenlang hebben gewoond en ook tijdens de Romeinen was het een belangrijke plek wegens een brug over de Arno. Echter, van 1500 - 1600 beleefde Montelupo de beste tijden met haar aardewerk. Er waren in het kleine ommuurde stadje maar liefst 50 bedrijfjes die aardewerk produceerden dat de hele wereld over ging.

 

Terug naar het heden … wat biedt Montelupo? Montelupo heeft een station en binnen een half uur sta je in het centrum van Florence, binnen 45 minuten in Pisa en naar het vliegveld van Pisa is het 70 minuten. Siena kun je ook bezoeken met de trein in 65 minuten, maar het station is niet in het centrum dus je moet een bus nemen die er 5 minuten over doet, ofwel de heuvel op lopen, ongeveer 20 minuten. Certaldo is een half uur. En zo zijn er nog vele plekken meer die goed te bezoeken zijn met de trein. 

Het oude centrum van Montelupo is klein, maar schattig en er zijn nauwelijks toeristen. Er zijn verschillende restaurants en barretjes en natuurlijk een ijssalon.

 

Zoals gezegd heeft Montelupo verder een prachtige ruime en professionele aardewerkschool waar Italianen worden opgeleid tot professioneel keramist. Atelierbreda kan hier een week neerstrijken. De school heeft authentieke Toscaanse draaischijven waar je schuin achter zit. Als je hierop leert draaien, kun je het daarna overal! 

 

Boeken

Als je de reis boeken wilt, kan je je inschrijven via het boekingsformulier op deze pagina.

Je ontvangt eerst een bevestiging van inschrijving en plaatsing.

Je kan de reis betalen via de website of je ontvangt na je inschrijving een factuur welke je later per bank overschrijving betaald.

 

Bereikbaarheid

Vanaf Utrecht is het ongeveer 1400 kilometermet de auto, maar vliegen is eenheel goed alternatief. De prettigste manier is vanaf Amsterdam of Brussel naar Florence te vliegen. Vanaf het vliegveld in Florence neem je de shuthle naar Florence CS en neem je de trein naar Montelupo.

 

Vragen?

Mocht je vragen hebben, over bijvoorbeeld de bereikbaarheid,  laat het ons gerust weten!

Wij zijn bereikbaar via telefoon e-mail of spreek Isa of Arjen aan tijdens een ontmoeting bij Atelierbreda.

 

Centro Ceramico Sperimentale
Via Antonio Gramsci 8
50056 Montelupo Fiorentino FI
Italië
Pottenbakvakantie - Italië - Montelupo Fiorentino
start: zondag 25 augustus, 2024

Cursus Pottenbakken in Montelupo Fiorentino

1 week: €  1.050,00

volgeboekt
start: maandag 26 augustus, 2024

Overnachting p.p. op basis van een gedeelde, 2 persoons kamer, prijs onder voorbehoud

1 week: €  350,00

Overnachting p.p. op basis van een privé kamer, prijs onder voorbehoud

1 week: €  420,00

Montelupo
straat in Montelupo | Atelierbreda
Museo della Ceramica -Montelupo | Atelierbeda
Pottenbakvakantie - centro ceramico sperimentale -Montelupo
Pottenbakvakantie - centro ceramico sperimentale -Montelupo | Atelierbreda
centro ceramico sperimentale -Montelupo