Creatieve workshops primair onderwijs, basisscholen | Atelierbreda

U bent hier

workshops voor primair en voortgezet onderwijs

  • Embedded thumbnail for workshops voor primair en voortgezet onderwijs
  • Embedded thumbnail for workshops voor primair en voortgezet onderwijs

Samen werken aan een kunstwerk voor de school, heeft de volgende opzet:

1. De leerlingen krijgen een rondleiding in ons atelier in Breda. Tijdens de rondleiding geven wij uitleg over beeldvorming, technieken, materialen en gereedschappen.

2. De leerlingen gaan tijdens een workshop zelf aan de slag met steenbewerking, boetseren en/of afgietsels maken in gips.

De resultaten worden echte kunstwerken die in een expositie op school mooi tot hun recht zullen komen.

 

Atelierbreda biedt onder andere de volgende workshops:

 

1: Mal beeld

De leerlingen gaan in klei een vorm uithouwen met behulp van allerlei gereedschappen en materialen. In deze holle vorm gaan ze zelf gips gieten, welke ze leren aan te maken. Na uitharden van de gips wordt de klei eraf gehaald en ontstaat er een verassend afgietsel.

De leerlingen krijgen een rondleiding door de werkplaatsen van Atelierbreda. De kunstenaar vertelt over zijn/haar beroepspraktijk. Alle onderdelen van ontwerpproces, uitvoering en afwerking komen aan bod. Hierbij zal extra aandacht worden besteedt aan de verschillende materialen, grondstoffen, technieken, gereedschappen en machines.

 

2: Portretteren in klei

Tijdens de workshop in Atelierbreda krijgen de leerlingen uitleg over de basistechnieken van een portret in klei. De kleitechniek en gereedschappen worden besproken en de leerlingen gaan aan de slag met verschillende kleuren klei.

De leerlingen krijgen een rondleiding in ons atelier waar veel portretten te zien zijn. Wij laten de bronsgiettechniek zien. Daarna gaan de leerlingen het portret verfijnen en moeten ze het na uitholling laten drogen. De portretten zullen 1 week na de workshop worden gebakken in een keramiekoven op 1000 graden waarna wij de portretten, afgekoeld uiteraard, afleveren op school.

 

3: Beelden maken in natuursteen

De steen die je uitkiest vormt het uitgangspunt voor je beeld. Doormiddel van zagen, schaven en raspen verkrijg je de grove vorm. Daarna ga je het beeld polijsten met behulp van waterproof schuurpapier. Om uiteindelijk een prachtig beeld mee naar huis te nemen.

Organiseer een kunst workshop voor jouw leerlingen, een ideale manier om gestructureerd en ontspannen kennis te maken met kunst en het tot stand komen ervan.

We beginnen met een rondleiding in ons atelier met uitleg over beeldvorming, technieken, materialen en gereedschappen. Aan het eind van elke workshop is er een concreet voelbaar en zichtbaar resultaat dat de leerlingen ofwel naar huis kunnen nemen, ofwel op school mooi tentoongesteld kan worden.

 

Wij bieden de onderstaande workshops voor scholen:

 

1: Beeld voor de school

Met de hele school een wandkeramiek maken voor in of aan de school: De kinderen bewerken een kleitegel n.a.v. het gekozen thema. Deze kleitegels worden gebakken, waarna in samenspraak met de school een grote afbeelding over de reliëftegels heen wordt geglazuurd, dit kan zijn een logo, ontwerp van een aantal kinderen n.a.v. een tekenwedstrijd, naam van de school, afbeelding etc. De geglazuurde kleitegels worden op, of in, de school gemonteerd. Het wandkeramiek is gemaakt door alle kinderen samen van de hele school, of van een paar klassen of misschien zelfs door de leerkrachten, want deze workshop kan ook aan het team van de school gegeven worden. Atelierbreda levert een projectplan aan, waarmee de school subsidie kan aanvragen bij Kunstbalie.

Deze workshop is het meest geschikt voor groep 1 t/m 8.

 

2: Mal beeld

De leerlingen gaan in klei een vorm uithouwen met behulp van allerlei gereedschappen en materialen. In deze holle vorm gaan ze zelf gips gieten, welke ze leren aan te maken. Na uitharden van de gips wordt de klei eraf gehaald en ontstaat er een verrassend afgietsel. Deze afgietsels krijgen een nog mooier effect na het aanbrengen van ecoliene en glitters.

Deze workshop is het meest geschikt voor groep 1 t/m 8.

 

3: Beelden van mergel

Tijdens deze workshop maken de leerlingen een beeld in mergel. Er zal uiteindelijk een prachtig beeld ontstaan dat na afloop van de workshop meegenomen kan worden.  Aan bod komen: ontwerp/schetsfase, technieken, materiaalkennis en afwerking. De beeldhouwer geeft uitleg over zijn vak, de achtergrond en het gebruik van mergel in de architectuur en de groep krijgt een rondleiding door ons atelier.

Deze workshop is het meest geschikt voor groep 5 t/m 8.

 

4: Soldeer een Kriebelbeest

Een kriebelbeest zelf maken ... welke kinderen hebben daar nou géén zin in? Geef de kriebelbeesten harige poten van ijzerdraad, een pantser van blik en vleugels van ijzergaas. In deze technische workshop leren kinderen dat je door samen te werken, concentratie en de juiste omgang met gereedschappen een echt kunstwerk kunt creëren.

Deze workshop is het meest geschikt voor groep 5 t/m 8.

 

informatie 

  • vanaf € 100,- p/u
  • tot 25 leerlingen
  • inclusief materiaalkosten.
  • Minimale duur is 2 uur.

 

Atelierbreda kan 75 leerlingen per workshopcyclie aan.

Voor projecten op maat, maken wij graag een passende offerte.

den duin schoolplein made

Kunstwerk voor de school door de school Met de leerlingen wordt spelenderwijs een kunstwerk... Lees meer