zomerworkshop - RAKU stoken | Atelierbreda

U bent hier

zomerworkshop - RAKU stoken

1 dag -  € 60,- per dag inclusief glazuren and bakken

 

Wat is raku?

Raku is een van oorsprong Japanse techniek en stamt uit de 16e eeuw. Voor de bekende Japanse theeceremonies werden kopjes gemaakt en direct geglazuurd. Raku betekent ''geluk, kans of plezier'' en verwijst naar de verassende aard van de techniek.

In het Westen gebruikt men speciale Raku-glazuur om het aardewerk te decoreren. Het werk wordt daarna in een oven geplaatst en snel verhit tot ongeveer 1000 graden celcius. Vervolgens wordt het heet gloeiende aardewerk uit de oven gehaald en verplaatst naar een ton met zaagsel. De ton wordt afgesloten, en de hitte van het aardewerk zorgt voor verbranding van het zaagsel. Hierdoor ontstaat er een gebrek aan zuurstof in de ton, wat op zijn beurt zorgt voor het speciale glazuur effect. Daarnaast trekt er roet in de kleine voegen van het aardewerk, waardoor het werk zijn karakteristieke donkere voegen krijgt.

Als laatste wordt het aardewerk gewassen om overtollig roet te verwijderen.

 

De workshop

Raku stoken is een bijzondere vorm van glazuren en bakken. Je leert hoe je op het aardewerk tekent met was, wat zorgt voor tekeningen in het glazuur. Je kunt de tekeningen ook creëren door het aardewerk gedeeltelijk af te plakken met tape en op de overige stukken glazuur aan te brengen.

 

De kosten van de workshop zijn inclusief glazuren en bakken van het aardewerk.

De kosten zijn exclusief aardewerk. Deelnemers moeten 2 biscuit-gebakken werken meenemen, met een maximale diameter van 25 bij 25 centimeter. Het is ook mogelijk om aardewerk te kopen op Atelierbreda. Er zijn verschillende soorten potjes, kopjes en schoteltjes beschikbaar vanaf € 7,50 per stuk.

 

Vanwege COVID 19 maatregelen kunnen wij geen gezamenlijke lunch organiseren. Gelieve uw eigen lunchpakket mee te nemen. Voor koffie en thee zorgen wij!

zomerworkshop - RAKU stoken
week 22, 2022

vrijdag 3 juni, 2022

hele dag: van 10:00 tot 15:45 uur.

kosten: €  65,00

week 42, 2022

vrijdag 21 oktober, 2022

hele dag: van 10:00 tot 15:45 uur.

kosten: €  65,00

1 dag of 2 dagen -  € 75,- per dag exclusief klei, stookkosten en glazuur   De unieke combinatie... Lees meer